Τελευταίο τραγούδι... (2o μέρος) PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 26 Μάρτιος 2016 11:28

last_song

Μετά την πρώτη δεκάδα άλμπουμ με σπουδαία τελευταία τραγούδια, έρχεται η δεύτερη. Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ...

New Bomb Turks – Scared Straight [1996]

new_bomb_turks_scared_straight'Wrest Your Hands'

Οι New Bomb Turks ήταν (ή μήπως είναι) ένα από τα σημαντικότερα punk συγκροτήματα που πέρασαν ποτέ από τη Γη. Στο τρίτο άλμπουμ τους, μας βομβαρδίζουν με ένα μισάωρο ανεξέλεγκτων ταχυτήτων, που ξεσηκώνει ακόμα και τον πιο σάπιο rocker. Παραδόξως, τα επόμενα έξι (και τελευταία) λεπτά του άλμπουμ ανήκουν σε ένα τραγούδι, που κινείται διαφορετικά. Πιο αργό, πιο 70s και πιο έντονο ως προς το μπάσο του. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και πιο συναισθηματικό από τα υπόλοιπα. Παρά το γεγονός ότι αποκλίνει αρκετά από το σύνηθες μοτίβο τραγουδιών του group, πρόκειται για ένα εκπληκτικό τραγούδι, που συνδυάζει κιθάρα, φωνή και παρανοϊκά πνευστά με έξοχο τρόπο.

We Are Motörhead [2000]

we_are_motorhead'We Are Motörhead'

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, οι Motörhead είχαν μεγάλα κέφια. Περιττό, βέβαια, να πούμε κάτι τέτοιο, γιατί αυτό το συγκρότημα σταμάτησε να έχει κέφια μόνο όταν σταμάτησε να υπάρχει. Ίσως ούτε τότε... Το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ που το συγκρότημα κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά, είναι ένα τραγούδι αυτοπροσδιορισμού, λες και δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε! Αλλά αυτό είναι το ωραίο. Αυτό είναι οι Motörhead. Born to kick our ass!

Red Snapper – Prince Blimey [1996]

red_snapper_prince_blimey'Lo-Beam'

Το ντεμπούτο των Red Snapper είναι απλά αποκάλυψη. Είναι ένα από τα καλύτερα electro-jazz άλμπουμ που έχει κανείς τη δυνατότητα να ακούσει. Καθηλώνει τον ακροατή από την αρχή του ως το τέλος του. Και τι τέλος! Το τραγούδι 'Lo-Beam' με τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό του και τα ατμοσφαιρικά πνευστά του, σε απογειώνει και ταυτόχρονα σε κάνει να λυπάσαι που τελειώνει ένα τόσο εκπληκτικό άλμπουμ.

R.L. Burnside – A Ass Pocket Of Whiskey [1996]

rl_burnside_ass_pocket'Have You Ever Been Lonely (Have You Ever Been Blue)'

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, έχουν συνεργαστεί ο R.L. Burnside με το Jon Spencer. Η παράνοια του ενός τροφοδοτεί την παράνοια του άλλου. Η πιο εκρηκτική στιγμή αυτής της αλληλεπίδρασης είναι το τραγούδι 'Have You Ever Been Lonely', με το οποίο τελειώνει το άλμπουμ. Είναι ένας blues εφιάλτης, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο τραγουδιστές ουρλιάζουν και βιάζουν τα μουσικά τους όργανα, σατιρίζοντας τις φορές που έχουν μείνει στο ράφι, στεναχωρημένοι από την απόρριψη. Φαίνεται να το διασκεδάζουν περισσότερο έτσι...

Sodom – Agent Orange [1989]

Sodom_Agent_Orange'Don't Walk Away'

Ένα από τα καλύτερα thrash άλμπουμ όλων των εποχών εκδόθηκε από τους Sodom το 1989. Μετά από οχτώ ανηλεή αντιπολεμικά τραγούδια που φτύνουν οργή και μανία, έρχεται το ένατο τραγούδι να μας επαναφέρει σε πιο γήινα επίπεδα. Πρόκειται για το 'Don't Walk Away', ένα τραγούδι με rock 'n' roll προσανατολισμό, που εκπέμπει χαβαλέ και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή του group για ζωντανές εμφανίσεις.

Led Zeppelin – Physical Graffiti [1975]

Led_Zeppelin_-_Physical_Graffiti'Sick Again'

Το καλύτερο άλμπουμ των Led Zeppelin δε θα μπορούσε να μην τελειώνει με ένα εκπληκτικό τραγούδι. Όχι μόνο διαθέτει πανέξυπνο ρυθμό και εξαίρετο ήχο κιθάρας, αλλά και οι στίχοι επιβεβαιώνουν τον αισθησιακό χαρακτήρα ενός από τα καλύτερα rock συγκροτήματα που έχουν περάσει ποτέ από το χώρο της μουσικής.

[Δυστυχώς, δεν υπάρχει βίντεο]

Therapy? – Semi-Detached [1998]

Semi-Detached'The Boy's Asleep'

Δε νομίζω να έχει αμφισβητήσει ποτέ κανείς τη μαύρη ψυχή των Therapy?. Ειδικά στα τέλη των 90s, όταν κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο άλμπουμ του group, τα πράγματα ήταν πολύ περίεργα για πολλούς... Είναι γεγονός ότι το 'The Boy's Asleep' κλείνει ένα όχι τόσο πετυχημένο άλμπουμ των Therapy?. Αλλά το κλείνει εξαιρετικά. Το κλείνει με τέτοιο τρόπο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά η συγκεκριμένη μουσική δουλειά αποτελεί στραβοπάτημα του συγκροτήματος ή αν θα έπρεπε να κατακτήσει μια πιο άξια θέση στο μυαλό σου.

Coverdale • Page [1993]

Coverdale-Page'Whisper A Prayer For The Dying'

Η συνεργασία του David Coverdale με το Jimmy Page απέφερε ένα μόνο άλμπουμ, το οποίο βρίθει αξιομνημόνευτων τραγουδιών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αρχική ιδέα για την ονομασία του project ήταν Legends. Οι δύο θρύλοι της κλασικής rock μουσικής ολοκληρώνουν το άλμπουμ τους με ένα μεγάλο τραγούδι, στο οποίο εναλλάσονται οι χαλαρές με τις σκληρές στιγμές. Ο Coverdale ξετυλίγει τις δυνατότητες της φωνής του και ο Page συνοδεύει ακάθεκτος. Το εκτενές fade-out του τραγουδιού σβήνει υπέροχα την πρωτότυπη αυτή συνεργασία του 1993.

Ministry – Houses Of The Molé [2004]

houses_of_the_mole'Worm'

Το συγκεκριμένο άλμπουμ στέκεται αντάξια απέναντι στα καλύτερα άλμπουμ του συγκροτήματος, που εκδόθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90. Το 'Worm' είναι σχετικά ήρεμο συγκριτικά με τα υπόλοιπα που συναντάει κανείς στο άλμπουμ του 2004, χωρίς όμως να στερείται όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που οφείλει να έχει ένα industrial τραγούδι. Αποδεικνύει εύκολα πως οι Ministry είναι και θα είναι το καλύτερο group του είδους.

The Fall – The Frenz Experiment [1988]

fall_frenz_experiment'Hit The North'

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς πότε οι Fall βρίσκονταν στο απόγειό τους. Ήταν τα 70s, τα 80s ή τα 90s; Όπως και να 'χει, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του, με μερικές από τις καλύτερες μελωδίες που συναντάμε στη μακρόχρονη πορεία του. Το άλμπουμ του 1988, στην έκδοσή του ως cd, διαθέτει στο τέλος ένα από τα έντονα πολιτικοποιημένα και ειρωνικά τραγούδια του group. Ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του group, παρά το γεγονός ότι ηχητικά δεν είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά. Ολοκληρώνει το άλμπουμ με ιδανικό τρόπο, κάνοντάς τη σχέση αγάπης-μίσους προς τους Fall ακόμα δυνατότερη.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας