Tricky, Spectralfire @ Fuzz Club, Αθήνα 11/04/2014 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 15 Απρίλιος 2014 20:36

Tricky_Fuzz_9

Τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή του Fuzz o Tricky αισθάνθηκα να αδειάζει ολόκληρο το club και να ήμουν μόνος απέναντι στη μπάντα και να φωνάζω “που είναι το μπάσο ρε; Δεν φέρατε μπάσο ρε!” σαν άλλος Kούρκουλος στην σκηνή με το κάρβουνο… Μα πως είναι δυνατόν όλο το club να δονείται από το μπάσο και αυτό να μην φαίνεται πουθενά; Εντάξει θα πει κάποιος αυτό ήταν το λιγότερο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Fuzz και μάλλον θα χει δίκιο...

Sprectalfire_slideshowΑλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Spectralfire που άνοιξαν την βραδιά ήταν ιδιαίτερα καλοί. Έδωσαν ένα όμορφο live μοιράζοντας το σετ τους στα downtempo pop κομμάτια τους και τα πιο trip hop από αυτά. Προσωπικά προτιμώ σαφώς τα δεύτερα που μου ακούγονται κάπου ανάμεσα στους Stateless και τους Sneaker Pimps. Αν και υπήρχαν αρκετοί που δεν έδειξαν τον ελάχιστο σεβασμό στο support act, το μεγαλύτερο μέρος του πολυπληθούς κοινού αντάμειψε τους Spectralfire με ένα θερμό χειροκρότημα.

Tricky_Fuzz_1

Ο Tricky αν και έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από τότε που μεγαλούργησε κυκλοφορώντας albums όπως το Maxinquaye (1995) ή το Pre Millennium Tension (1996), δηλαδή πριν σχεδόν 20 χρόνια καταφέρνει να γεμίζει άνετα το Fuzz. Όπως ξέρουμε 90s is the new 80s οπότε δεν θα έπρεπε να μας κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση. Το ηλικιακά, 30+ κοινό κατέκλυσε το club για να δει τον Adrian Thaws αλλά στην πλειοψηφία του δεν ήξερε τι να περιμένει. Δυστυχώς για τους περισσότερους αυτό που κάνει ο Tricky στα live συνήθως είναι να επιβεβαιώνει την φήμη του κακού παιδιού.

Tricky_Fuzz_2Στο σανίδι του υπέρ-καπνισμένου από τα τσιγάρα Fuzz, ο Tricky έκανε λοιπόν το ίδιο πράγμα. Η συμμετοχή του διαδικαστική μάλλον, περιορίστηκε σε κάποια σκόρπια φωνητικά. Η μπάντα που τον συνόδευε (ή το αντίθετο δηλαδή) δεν μπορούσε να κάνει πολλά. Η Francesca Bellmonte που είχε μαζί του για τα φωνητικά δεν βοηθήθηκε από τον ήχο αλλά δεν βοήθησε και αυτή. Στα κομμάτια που έπρεπε να μοιραστεί με τον Tricky δεν υπήρχε κάποιος να τα μοιραστεί ενώ σε κομμάτια όπως το αγαπημένο Black Steel έδειξε λίγη... Οι άλλοι δύο μουσικοί προσπαθούσαν να δέσουν έναν κακό ήχο, με προηχογραφημένο μπάσο και τον Tricky να τελειώνει τα κομμάτια κατά το δοκούν..

Πέρα από την πολυαγαπημένη διασκευή σε Public Enemy, o Tricky και το σχήμα του “εκτέλεσαν” ακόμα κάποια γνωστά τραγούδια του, όπως το Nothing Matters ή το Overcome και επέλεξαν μια 10λεπτη εκδοχή του By Myself για κλείσιμο. Προς στιγμή ακούγοντας το (προηχογραφημένο λέμε!) μπάσο του Vent στο ξεκίνημα του encore σκέφτηκα ότι δεν χάθηκαν όλα. Αλλά έκανα λάθος.

Tricky_Fuzz_3

Πέρα από το ότι ο Tricky δεν ενδιαφέρεται και πολύ να παρουσιάσει τη μουσική του, νομίζω ότι είναι λάθος η rock εκφορά της, η οποία αφαιρεί όλη την ατμόσφαιρα του νωχελικού και κατασκότεινου trip-hop που τον καθιέρωσε.

Το live τελείωσε με μια αδιάφορη διασκευή στο Ace Of Spades των Motorhead και ξανά το By Myself με τον κόσμο ακόμα να παροτρύνει τον Tricky να συνεχίσει παρόλο που ήταν προφανές ότι αυτό που μόλις είχε τελειώσει δεν άξιζε να συνεχιστεί...

Ανταπόκριση: Βασίλης Μπέκας

Φωτογραφίες: Νίκος Αργυρόπουλος

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας