Dark Tranquillity, W.E.B, Wings In Motion @ Gagarin205, Αθήνα - 05/04/14 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 08 Απρίλιος 2014 17:11

Dark_Tranquillity_Athens_14_7

Πάνε κάπου πέντε μήνες από τότε που οι Dark Tranquillity ετοίμασαν βαλίτσες για ένα ακόμη ταξίδι μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια. Πρώτος λόγος το “Construct” πρώτος τους σταθμός “Underworld”-Λονδίνο. Από τότε ένα μικρό διάλλειμα τα Χριστούγεννα και ύστερα πάλι έξω: Βόρεια Αμερική, Ασία, Αυστραλία. 5 Απριλίου 2014 μετά από μια μίνι παύση έξι ημερών, και ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις τέσσερις εμφανίσεις τους στην Αυστραλία, οι Tranquillity ήταν έτοιμοι να τσεκάρουν άλλον έναν σταθμό (No 100 όπως θα ανέφερε ο Mikael Stanne αργότερα) του “World Construct 2013/2014”.


Wings_In_Motion_2
Wings_In_Motion_7Στο Gagarin, ώρα 20:30, οι πόρτες ήδη ανοιχτές και οι έλληνες Wings In Motion είχαν ανέβει στη σκηνή. Έξω, μια μεγάλη ουρά από αργοπορημένους που με προσπάθεια από την διοργάνωση κάποια στιγμή να μαδήσει την ουρά ξεσκάρταρε αυτούς που ήταν στην λίστα μπας και αραιώσει ο κόσμος. Μέσα, οι deathmetallers Wings in Motion ζέσταιναν ήδη τους νεοεισελθόντες αλλά ο ήχος δεν τους βοηθούσε. Αξιοσημείωτη και η φιλότιμη προσπάθεια του τραγουδιστή της μπάντας Andre Boutos o οποίος πιάνει γενναίες ψηλές τσιρίδες, να ανεβάσει σε διάθεση τους λίγους, περίπου 150 παραβρισκόμενους. Δεν νομίζω ότι πρέπει να κριθούν αυστηρά από κανέναν λόγω του ήχου τους. Έχουν περιθώρια να διορθώσουν θέματα. Και πως διορθώνει θέματα μια μπάντα; Με live! Κάτι έχουν κανονίσει από ότι είδα οι πιτσιρικάδες για Αμερική προς τον Απρίλιο. Η συνολική χρονική συνεισφορά τους στο event ήταν στα τρία τέταρτα και χωρίς πολλά-πολλά μας άφησαν, ώρα 21:10.

WEB_Athens_14_17

WEB_Athens_14_25Το πανό με τις έντονες τσακίσεις από το δίπλωμα που κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια των Wings In Motion για όση ώρα έπαιζαν το set τους, δεν ήταν δικό τους. Έγραφε W.E.B. και αφορούσε τους επόμενους. Οι οποίοι W.E.B. πάτησαν σκηνή στις 21:15. Οι αδιάκοπες προσπάθειες του (Saki) Darkface να ξυπνήσει το παγωμένο κοινό έπεφταν στο κενό ξανά και ξανά αφού πολύ λίγοι ανταποκρινόντουσαν στο κάλεσμα για λίγη φωνή παραπάνω. Οι W.E.B έξι χρόνια μετά από την κυκλοφορία του “Jesus Heist”με την ορμή που τους έδινε το φρέσκο-6 ημερών full-length album τους “For Bidens” φάνηκαν αρκετά προσηλωμένοι στο σκοπό να παρουσιάσουν μια δομημένη οπτικοακουστική σύνθεση που βασίζονταν στο καινούριο μουσικό προϊόν. Στοιχεία black και industrial με κάποιες αναφορές στην thrash αλλά και στην κλασική metal. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργούν τα θεατρικά μουσικά μέρη, αποδοσμένα από ηθοποιό, μια απαγγελία ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που κατά την γνώμη μου δίνουν ένα σκοτεινό κλίμα που αναμειγνύεται όμορφα με το υπόλοιπο metal μέρος. Αλλά μάταια… Το κοινό αγρίμι ασάλευτο. Ακούστηκαν φωνές που έλεγαν πως μιμούνται, πως στην προσπάθειά τους να δείξουν έναν υπέρμετρο πειραματισμό καίγονται, πως χρησιμοποιούν ίσως αρκετά ηλεκτρονικά που δεν κολλάνε με τα υπόλοιπα μέρη, πως η εικόνα του τραγουδιστή που έφευγε κάθε λίγο και λιγάκι για να βγάλει και να βάλει την μάσκα είναι αστεία. Όσοι, παρ’ όλα τα προηγούμενα, πήγαν να ακούσουν ΚΑΙ τους W.E.B. θεώρησαν πως έκαναν ότι ήταν δυνατό για να προσφέρουν έναν καθαρό ήχο -το είχαν- μια αξιοπρεπή σκηνική εικόνα –την είχαν- και άξιζαν ένα “hey” λίγο δυνατότερο και από περισσότερα στόματα.

Dark_Tranquillity_Athens_14_21

Στις 22:30 οι Tranquillity ανεβαίνουν στη σκηνή, ή μάλλον κατεβαίνουν στην σκηνή (για την τήρηση χωροταξικών δεδομένων) και επαληθεύουν εξαρχής πως ήρθανε να διαδώσουν κάτι από κάτι καινούριο. Silence of Noise, το πρώτο κομμάτι που θα ακουστεί. Το Video wall κλασικό σύνεργο των σουηδών στις τελευταίες τρείς περιοδείες. Ένα δυνατό εργαλείο, όπως έχει φανεί, παρακινεί συναισθήματα. Ζωγραφικές αλλά και ψηφιακές δουλειές του κιθαρίστα και καλλιτεχνικού επιμελητή της μπάντας Niklas Sundin και της εταιρίας παραγωγής Aduro Labs όπου είναι μέλος και η οποία ευθύνεται για καταπληκτικά αποτελέσματα σε video clips όπως του “Zero Distance” (το οποίο και έπαιξε κατά την διάρκεια του show) και φυσικά του animated “Iridium” που επίσης το καταχαρήκαμε. Αυτή την φορά είδαμε και παλιά video clips, στίχους να περνάνε, να φλέγονται και να σιγοντάρουν τον Stanne στο ταξιδάκι των 2 ωρών.

Dark_Tranquillity_Athens_14_3

Dark_Tranquillity_Athens_14_33Οι Dark Tranquillity παίξανε 19 κομμάτια από 8 album και 1 EP. Είναι ένα set list που τηρείται πιστά χωρίς καμία αλλαγή, τουλάχιστον στα τέσσερα τελευταία show της Αυστραλίας. Ασφαλώς για αυτούς που τους αγαπούν είναι λίγα και θα ήταν δικαιότερο να ξαναπαίξουν άλλες τρεις ώρες.

Στην χθεσινή νύχτα θα δούμε τον ευγενικό και πάντα ορεξάτο Stanne να ενημερώνει πως η Αθήνα αποτελεί το Νο 100 της σειράς των εμφανίσεων για φέτος. Να ζητάει στο “The Mundane And The Magic” την βοήθεια στα μέρη των γυναικείων φωνητικών από κοριτσούδια, και στο τέλος να πέφτει ανάσκελα στο κοινό σαν μια άλλη άσκηση εμπιστοσύνης. Οι φίλοι των Tranquillity ήταν πάλι εκεί όπως πέρσι και όπως πάντα. Και στα βίντεο που θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στο YouTube θα δούμε την ίδια εικόνα που είδαμε για πρώτη φορά στο «Live damage” από Αθήνα.


Dark_Tranquillity_Athens_14_11
Dark_Tranquillity_Athens_14_29Υπάρχει ο προβληματισμός, πως συγκροτήματα ογκώδη στον ήχο τους όσο αναφορά τα μουσικά συστατικά, ηλεκτρονικά μέρη, εναλλαγές σε ταχύτητες και υψηλές τάσεις, είναι δύσκολο να παρουσιάζουν ζωντανά αυτό που ακούμε στο ηχογραφημένο προϊόν. Ή κοντά σε αυτό. Αυτό αφορά και τις άλλες δύο μπάντες που προηγήθηκαν. Και είναι δύσκολο γιατί πολλοί κλειστοί χώροι τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τον καθαρό ποιοτικό ήχο. Χιλιοειπωμένο οκ. -Φασαρία… Δεν το λέμε πολλές φορές μεταξύ μας; - Κάποιοι γνωστοί ήχοι κάπου ανάμεσα στον πανζουρλισμό και έπειτα… χάος (άσχημο) - και ένας γνώριμος στίχος ξεπροβάλει να τον τραγουδήσω ή να τον ουρλιάξω αλλά χάνω το ρυθμό γιατί δεν ακούω τίποτα. Oι DT ανήκουν σε αυτή την αδικημένη συνομοταξία. Μήπως όμως τελικά εμείς αδικούμαστε; Πολλές ώρες ακρόασης, ταξιδιού, σκέψης, στα συναισθηματικά σκοτάδια και στις λιακάδες του μυαλού σύντροφοι αλλά μια φοβία όταν θα πας να τους ακούσεις. Αφαίρεσε σε παρακαλώ την ενέργεια του Stanne και προσηλώσου στον παράγοντα ήχο για να μπορέσεις να με καταλάβεις. Είναι γιατί από τους φίλους σου έχεις απαιτήσεις. Αλλά από την άλλη θες να είσαι εκεί και είναι εκεί πάλι και αυτή η διαολεμένη ενέργεια, που σβήνει την κάθε φοβία. Ξεκινάει με το τελευταίο σινιάλο του τεχνικού προς την κονσόλα και το σβήσιμο των φώτων στην αίθουσα.

Dark Tranquillity Setlist:

The Science Of Noise
White Noise/Black Silence
Monochromatic Stains
Lost To Apathy
The Fatalist
The Silence In Between
Zero Distance
The Wonders At Your Feet
The Mundane And The Magic
Punish My Heaven
What Only You Know
Iridium
Terminus (Where Death Is Most Alive)
State Of Trust
ThereIn
Final Resistance

Encore:
Lethe
Endtime Hearts
Misery’s Crown

Ανταπόκριση: Θανάσης Κ.
Φωτογραφίες: Άννα Μπαρδακά

Wings_In_Motion_1

Wings_In_Motion_3

Wings_In_Motion_6

WEB_Athens_14_1

WEB_Athens_14_4

WEB_Athens_14_20

WEB_Athens_14_14

WEB_Athens_14_10

Dark_Tranquillity_Athens_14_1

Dark_Tranquillity_Athens_14_17

Dark_Tranquillity_Athens_14_4

Dark_Tranquillity_Athens_14_8

Dark_Tranquillity_Athens_14_24

Dark_Tranquillity_Athens_14_13

Dark_Tranquillity_Athens_14_5

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας