Valor: The Yonder Answer (Pitch Black Records 2013) PDF Εκτύπωση E-mail

Αναμφισβήτητα, η χρονιά που μας πέρασε ήταν από τις πιο δημιουργικές στην ελληνική σκηνή, με δίσκους που ανάγκασαν ακόμα και κάποιους που την έβλεπαν με μια σχετική δυσπιστία , να την αγκαλιάσουν και να αναθεωρήσουν για την δυναμική της.  Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις μπάντες που μας απασχόλησαν θετικά το 2012: Suicidal Angels, Nightstalker, Dream Weaver, Acid Death , Wardrum, Validor, Dark Nightmare, Wrathblade, Marauder .....

Το ίδιο ενθουσιώδες μπαίνει και το 2013 με τους Nightfall, Seduce the Heaven σε πρώτη φάση, ενώ σύντομα αναμένεται και ηχηρό χτύπημα από Rotting Christ. Σε αυτό το μοτίβο ευφορίας παρουσιάζεται και ο δεύτερος δίσκος των Αθηναίων Valor(δημιουργήθηκαν το 2002) μετά το ''Destiny's Path'' του 2008 και το mini CD ''The Nameless One'' του 2004.

 Το ''The Yonder Answer'' που επίσημα κυκλοφορεί 5 Μαρτίου, είναι σαφώς η πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά μέχρι σήμερα. Aπό το intro ''The Journey Begins'' μέχρι και τον επίλογο του δίσκου ''Inner Nature'',  το συγκρότημα εκπέμπει μία ουσία καλοκαμωμένων συνθέσεων που χαρακτηρίζονται από μελωδικό power/epic metal σε mid tempo κυρίως, με εξάρσεις και ξεσπάσματα όμως σε αρκετά σημεία που αναδίδουν ένα πιο γρήγορο και καλπάζων ρυθμό.  Επίσης, θα ακούσεις το ιντερλούδιο ''Bravest'' καθώς και το μπαλαντοειδή ''Guides'' να μεταβαίνουν τη ροή του δίσκου και να προσθέτουν μία μεγαλύτερη γκάμα ακουστικής.

Έχει γίνει ιδιαίτερη κιθαριστική δουλειά στα leads και στα ρυθμικά μέρη ακολουθούμενα από μαστορικά solo και με ένα στιβαρό rhythm section να εφοδιάζει με όγκο και δύναμη τα κομμάτια. Τα πλήκτρα εισβάλουν την κατάλληλη στιγμή είτε με συνοδευτικό είτε με πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς να συνωστίζονται οι συνθέσεις. Γνωρίζουμε ότι τα φωνητικά σε αρκετές εγχώριες μπάντες αποτελούσαν την αχίλλειο πτέρνα τους  με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στους τόνους και στην προφορά. Στην περίπτωση όμως του Βαγγέλη Κρούσκα  έχουμε να κάνουμε με μία από τις καλύτερες φωνές του χώρου, ο οποίος τραγουδάει όμορφα και σωστά καθόλη την διάρκεια του άλμπουμ. Γενικά, η παραγωγή από τον Κώστα Ρηγόπουλο κρίνεται πολύ καλή καθώς όλα τα όργανα ακούγονται όπως πρέπει και η ανερχόμενη Κυπριακή Pitch Black Records προσθέτει άλλο ένα αξιόλογο πόνημα στο παλμαρέ της.

Εδώ πρέπει να τονιστεί η πολύχρονη προϋπηρεσία των Valor στα lives εμφανιζόμενοι κάτω από μπαντάρες όπως Omen, Dark Quarterer, Brocas Helm, ενώ έπαιξαν και στο περυσινό Up the Hammers.

Συμπερασματικά, πρόκειται σίγουρα για μια αξιοσημείωτη δουλειά, όπου έγκειται στον καθένα προσωπικά κατά πόσο θα δεθεί με τις μελωδίες και τα τραγούδια ανάγοντας τον δίσκο σε συχνή ακρόαση. Με όλο αυτόν τον συρφετό κυκλοφοριών που κατακλυζόμαστε σχεδόν καθημερινά, δεν νιώθω τόσο σίγουρος ότι το "The Yonder Answer" θα καταφέρει να υπερβεί αρκετές από αυτές ώστε να το απομνημονεύσω. Περισσότερο σίγουρος είμαι πως στην επόμενη ζωντανή τους εμφάνιση, αφού προμηθευτώ τη μπύρα μου, θα κοιτάξω να πιάσω την κατάλληλη θέση στο κοινό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα περάσω καλά.

Υ.Γ.:  Έπος  το ''Follow Me''!!!!

Κείμενο: Κώστας Λύρος

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας